Менський санаторій Остреч
Тел. (096) 322-00-00
Факс (04644) 2-14-00
 

Новини

30.09.2022
Оголошення

25.06.2020
Увага - оголошення!

25.03.2019
Увага - знижка 20% на оздоровлення!

27.08.2018
В Менському санаторії «Остреч» розпочинає роботу реабілітаційне відділення після радикальної терапії з приводу онкологічних захворювань




Погода

Грязьові аплікації: показання і лікувальний ефект

25.01.2017

Лікувальна грязь це жирний мул, що складається з мінеральної основи (землі, піску, глини), яка обросла і склеїлася драглистими органічними речовинами. Утворення грязі відбувається в результаті розкладання живих організмів за умови відсутності кисню.

Грязьові ванни бувають парового, або сонячного нагріву. Температура цих ванн має бути 39-40 ° С. Процедуру прийняття грязьової призначають через 1-2 дня, з тривалістю 15-20 хвилин.  При цьому лікувальну грязь наносять тільки на певні місця  (грязьова аплікація).На час проведення всієї процедури за пацієнтом постійно наглядає лікар.

В тому випадку, коли площа грязьової аплікації не велика, процедура може призначатися щодня. За необхідності застосування  грязьової аплікації для всього тіла, грязь не накладається на область серця, шиї та голову. Один курс лікування складає 12-18 процедур.

Лікувальна грязь застосовується при лікуванні хвороби нервової системи:

-радикуліти,

-невритів,

гангліоніти,

невралгії і т. і.).

Ефективне застосування лікувальної грязі для лікування ускладнень, отриманих після травм. Грязьові аплікації можуть застосовуватися при лікуванні хвороби опорно-рухового апарату:

Артритів;

Запальних захворювань суглобів;

Поліартритів;

Наслідків травм і т.і.

Лікувальні грязі застосовуються при  лікуванні органів травлення:

Виразковій хворобі поза періодом загострення;

Гепатит А;

Холециститах;

Ентероколіту;

Коліту;

Гастриту і т.і.

Грязьові аплікації застосовуються для лікування захворювань:

 Матки;

Придатків і піхви;

Захворювань чоловічої статевої сфери.

 За допомогою грязей можливо лікування від:

 Хронічної екземи;

Нейродерміту;

Псоріазу і т.і.

Лікувальні грязі застосовують для лікування органів дихання:

Пневмонію;

Бронхіт;

Деякі форми бронхіальної астми.

Використовують грязьові аплікації для лікування:

 Захворювань вуха;

Носа і горла;

Захворювань очей, -  хронічний запальний процес слізних каналів, вік, очниць і т.і.

Грязьові аплікації використовують для лікування суглобів методикою обгортань, -  На лежанці розкладається тонке покривало, зверху стелють простирадло, поліетиленову плівку і жорстку натуральну тканину. На необхідне місце на тканину намазується підігріта лікувальна грязь. Аплікація виконується і на хворе місце. Далі пацієнта на лежанці загортають всіма покривалами. Процедура триває 10-15 хвилин. Після виконання грязьової аплікації та змивання грязі, необхідно відпочити (полежати) протягом 30-40 хвилин. Проведення грязьової аплікації категорично заборонено після щільної трапези або на голодний шлунок.

Можна щодня здійснювати 3-4 сеансу локальних аплікацій, потім на добу зробити перепочинок. В середньому може бути призначено від 12-ти до 15-ти сеансів.

Не рекомендують лікувальних грязей для суглобів в тому випадку, якщо є хвороби судин і серця, атеросклероз, порок серця, при наявності важких ступенів гіпертонії, аневризми аорти, стенозу аорти. Заборонено використання грязьових аплікацій при варикозі і порушеннях роботи головного мозку. При захворюваннях, що протікають з множинними кровотечами. При наявності порушень в роботі нирок перед проведенням процедури грязелікування бажано проконсультуватися з нефрологом.

Грязелікування протипоказане при наявності гострих запальних процесів, в разі загострення хронічних захворювань, маткових кровотеч, при наявності запальних захворюваннях жіночої статевої сфери, що мають виражений гіпертонус і порушення функцій маткових труб. Грязелікування протипоказане у разі бронхоектатичної хвороби, емфіземі, дихальної недостатності, пневмосклерозі. Метод грязелікування не використовується в разі наявності серцево-судинних захворювань (вади серця, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби); грибкові захворюваня шкіри, глибокий мікозу, короста, туберкульоз всіх органів, інфекційні захворювання, що перебувають в гострій стадії; сильне виснаження організму і т.і.